Virginia Satir

Många av de metoder som har blivit grundläggande inom NLP kommer från den ursprungliga modellering som NLP:s grundare, Richard Bandler och John Grinder, gjorde av flera andra terapeuters arbete. En av dem var Virginia Satir, som är allmänt känd som ”Familjeterapins moder”. Hon var också författare och socialarbetare, och är mest känd för böckerna Conjoint Family Therapy från 1964, Peoplemaking från 1972 och The New Peoplemaking från 1988.

Satir föddes den 26 juni 1916, i Wisconsin i USA. Hon var redan som ung ett mycket nyfiket barn, som vid tre års ålder hade lärt sig själv att läsa. När hon var nio år gammal hade hon redan läst alla böcker som fanns i bibilioteket i hennes lilla skola. Om du också älskar att läsa, men inte hinner läsa lika mycket nu som du gjorde när du var liten, kan en bra idé vara att prova ljudböcker. Då kan du sjunka ner i böckernas värld samtidigt som du lagar mat, åker till jobbet eller gör något annat. Med en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker varje månad.VirginiaSatir4

När man ser tillbaka på Satirs barndom verkar det förutbestämt att hon skulle bli socialarbetare. Hon bestämde sig till exempel när hon var fem år gammal för att hon skulle bli ”en detektiv för barn mot vuxna” när hon blev stor. Hon har senare förklarat att hon som liten inte visste exakt vad hon skulle leta efter, men att hon redan då förstod att det pågick mer bakom dörrarna i familjer än vad man kunde se vid första anblicken.

Efter att först ha utbildat sig till lärare och arbetat som lärare i några år, tog Satir så småningom examen från en socialarbetarutbildning, och öppnade upp en egen mottagning. Hon träffade sin första familj 1951, och redan fyra år senare, 1955, arbetade hon tillsammans med Illinois Psychiatric Institute, där hon uppmuntrade andra terapeuter att arbeta med hela familjer, istället för att bara fokusera på en enskild patient. Vid slutet av 1950-talet hade hon flyttat till Kalifornien, där hon var med och grundade Mental Resarch Institute. År 1962 fick institutet ett anslag från National Institute of Mental Health, vilket möjliggjorde för dem att starta det första rena utbildningsprogrammet för familjeterapi. Satir anställdes som huvudansvarig för programmet.

elastik