Milton H. Erickson

Milton Erickson var en amerikansk psykiatriker som specialiserade sig på hypnos. Han är framförallt känd för sin syn på det undermedvetna, som han ansåg var skapande och kunde hitta lösningar på problem. Hans teorier och metoder har påverkat en rad andra terapiformer, däribland neurolingvistisk programmering, NLP.

Erickson var till stor del självlärd, och använde sig ofta av sina egna personliga erfarenheter av hypnos och självhypnos för att visa hur det undermedvetna kunde hjälpa hans patienter. Enligt honom själv har han fått många insikter och överkommit många hinder med hjälp av ”ljusblixtar” och ”kreativa ögonblick” som har uppstått genom spontana episoder av självhypnos. Han har till exempel beskrivit hur han fick tillbaka rörelsen i sina armar och ben efter att ha förlamats av polio vid 17 års ålder genom självhypnos och genom att koncentrera sig på specifika muskelminnen.Milton_H._Erickson

Ericksons uppfattning av det undermedvetna var inte densamma som Freuds. Istället menade han att det undermedvetna ständigt var aktivt och lyssnade, och att man därför kunde komma med förslag som skulle ha en hypnotisk effekt, oavsett om patienten befann sig i trans eller inte. Under Ericksons sessioner med en patient kunde därför något som såg ut som ett vanligt samtal resultera i hypnos. Erickson ansåg också att man kunde åstadkomma ett bättre resultat med terapin om terapeuten själv gick in i trans, och menade att han själv gjorde det för att tydligare kunna uppfatta betoningar och höjningar och sänkningar i patienternas tal. Det som Erickson definierade som trans var ett tillstånd av att filtrera bort alla andra stimuli, och bara fokusera på det man gör. Erickson menade att många gör detta dagligen, till exempel när de tränar, när de läser eller när de lyssnar på musik och väntar på bussen – de känner bara inte igen det som trans.

Hypnos används idag inom terapi för att åstadkomma flera olika saker. Det kan till exempel handla om att behandla olika fobier, att förändra ett beteende (som rökning), att behandla ett trauma eller att lindra smärta. Huruvida hypnos verkligen fungerar när det gäller vissa av dessa områden eller inte är dock fortfarande omdebatterat, och om du till exempel lider av smärta är det säkrare att besöka en specialist på just det, som utför en mer beprövad behandling, till exempel en naprapat eller annan manuell terapeut. Om du letar efter en naprapat i Stockholm kan du gå in på Varden.se.

elastik