Bra böcker om NLP

Har du någonsin hört talas om NLP? Inte? NLP är förkortningen av ““neurolingvistisk programmering“, och är en sorts modell eller koncept som skapades av amerikanska Richard Bandler och hans partner John Grinder i mitten av sjuttiotalet. En del anser att NLP är pseudovetenskap, då metoden inte har en effekt som kunnat bevisas. Trots det så finns det ett stort intresse för behandling som har NLP som grund, både i Sverige och utomlands. Som namnet antyder handlar det mycket om kommunikation; att kunna sätta ord på vad man vill förändra med sitt liv. Med NLP så omprogrammerar man sin hjärna till att tänka på ett annorlunda, mer konstruktivt sätt.

Vector illustration of human brains with messages

Vector illustration of human brains with messages

NLP i litteraturen

1978 skapades den första utbildningen inom NLP, lett av Bandler och Grinder. Ett antal certifierade psykoterapeuter deltog i utbildningen, och certifierades vid kursens slut av Society of NLP, och blev därmed legitimerade NLP practitioners. Utbildningen var inte särskilt lång, utan tog ungefär 20 dagar. 1980 fick Anthony Robbins sin utbildning inom NLP, och blev därefter känd världen över tack vare hans bok “”Din gränslösa styrka””, i vilken han beskriver olika motiverande övningar och insiktsfulla tips för självhjälp. Boken behandlar bland annat hur vi kan lära oss att tänka positivt, att istället för att fokusera på vad jag inte vill, lär jag mig fokusera på vad det är jag faktiskt vill. Boken kombinerar mentala övningar med fysiska övningar, för optimal stimulans av både psyke och kropp. Känner du att du behöver hjälp med din hälsa, fysisk som psykisk, så kan du på kry.se komma i direkt kontakt med läkare och få hjälp och råd. Här kan du också läsa om olika sjukdomar och problem, t.ex. huvudvärk, astma, nageltrång, eller bara om du behöver hjälp med att få ett sjukintyg.

Mer litteratur

Förutom “”Din gränslösa styrka”” så finns det fler böcker att tillgå om du vill lära dig mer om NLP. Det finns en hel del på nätet också alldeles gratis. Om vi tittar på lite böcker så har Anthony Robbins skrivit några fler, bland dem finns “”Verktyg för livet””, och “”Väck jätten inom dig””. Båda böckerna kombinerar den klassiska modellen av NLP med mer moderna och beprövade tekniker, optimerat för att förbättra din psykiska hälsa. Förutom böckerna skrivna av Anthony finns också andra bra titlar. “”Introduktion till NLP : konsten att förstå och påverka människor””, skriven av Joseph O’Connor och John Seymour år 2009, är en mycket bra bok för den som är nybörjare inom området. Boken är utformad som en handbok som hjälper dig att ändra ditt tankesätt, och inte minst reaktionssätt, mot hur du vanligtvis skulle tänka och agera. Alla böckerna finns att klicka hem via nätet, bland annat på Adlibris.

elastik